جشن سده
مردم ایران زمین همواره در تاریخ هزاران ساله ی پر افتخارشان جشن های فراوانی داشته اند که نشان از شکرگزاری و شادزیستن ایرانیان در تاریخ پرفراز و نشیبشان دارد.
جشن سده که بزرگداشت آتش است از دوران بسیار دور در ایران برگزار می شده، در زیر به روایت های گوناگونی که در مورد دلیل برگزاری این مناسبت تاریخی وجود دارد می پردازیم، و اما سبب نام گذاری این جشن براساس اسطوره ها:
در دوران های مختلف تاریخ ایران مردم این جشن را به روش های زیر برگزار می کردند:
در هزار سال پیش در زمان مَرداویج مردم برای جشن سده آتش روشن می کردند و پرنده هایی مثل کبوتر و کلاغ از کاغذ می ساختند و درون آن ها آتش قرار می دادند و آن ها را از بالای کوه به سمت پایین رها می کردند، همچنین در گوی های سفالی آتش روشن می کردند و این جشن را با شادی برگزار می نمودند.
در دوران سلطان مسعود غزنوی مردم پنج روز قبل از شروع جشن سده با هم به هَرَس کردن درختان می پرداختند و شاخه های بریده شده را جمع آوری کرده و آتش بزرگی در روز شروع جشن سده بر پا می کردند و بعد از خاموشی آتش خاکستر آن را روی مزارع خود می پاشیدند و اعتقاد داشتند که این خاکستر سبب حاصلخیز شدن خاک مزرعه شان می شد.
در یزد مردم نانی به نام سُروک می پختند و با روغن ارده بین هم تقسیم می کردند و سازی به نام اَرَدونه (اَهوراگونه) که شبیه دَف می باشد می نواختند، شعر می خواندند و می رقصیدند جشن سده هم دلیلی دیگر بر شاد زیستن ایرانیان در دوران مختلف تاریخشان دارد.
فراموش نکنیم که ما بازنده نگه داشتن آداب و رسوم خود و آشنایی با این مناسبت ها برای کشور و مردم خود احترام و ارزش قائل می شویم.
«آتش مهر وطن است کاندرین ملک نخواهد که شب تار بُوَد
در چنین جشن طَرَب، آری خورشیدِ دگر گر بتابد زدل خاک، سِزاوار بود
خرم است این سده و شادروان باد که گفت: شب جشن سده را حرمت بسیار بود»